Cikgu Norr
Cikgu Norr Cikgu Norr Cikgu Norr Cikgu Norr Cikgu Norr Cikgu Norr Cikgu Norr

Nama Bulan Dalam Islam dan Maksudnya

 

Nama Bulan Dalam Islam dan Maksudnya;


1. Muharam al-Haram (محرّم)

Bilangan hari, 30. Daripada perkataan haram yang bermakna terlarang. Tradisi arab yang mengharamkan peperangan pada bulan itu.

2. Safar (صفر)

Bilangan hari, 29. Bermaksud tiupan angin. Berkemungkinan cuaca berangin ketika nama digunakan. Safar menunjukkan masyarakat arab (Badwi) meninggalkan rumah mereka untuk mencari bekalan makanan.

3. Rabiulawal (ربيع الأول)

Bilangan hari, 30. Bulan pertama musim bunga.

4. Rabiulakhir (ربيع الآخر/ ربيع الثاني)

Bilangan hari, 29. Bulan Kedua Musim Bunga.

5. Jamadilawal (جمادي الأول)

Bilangan hari, 30. "Jamada al-Awwal" bermaksud kering. Bulan pertama bermulanya musim panas.

6. Jamadilakhir (جمادي الآخر / جمادي الثاني)

Bilangan hari, 29. Bulan kedua musim panas. “Jamada al-Akhir” bulan berakhirnya kemarau yang bermaksud telaga menyejuk adalah suatu yang biasa ketika itu.

7. Rejab (رجب)

Bilangan hari, 30. Dikenali sebagai Rajab al Fard. Fard bermaksud keseorangan kerana bulan ini berada jauh dari bulan lain yang mengharamkan peperangan serta merupakan salah satu bulan yang dihormati.

8. Syaaban (شعبان)

Bilangan hari, 29. Berasal dari perkataan"syu'ba", bermaksud berpecah/menyimpang. Masyarakat Arab dahulu sering keluar dan berpecah untuk mencari air.

9. Ramadhan (رمضان)

Bilangan hari, 30. Bulan ke 9 dalam kalendar Islam. Diambil daripada perkataan "ramda", yang bermaksud batu panas. Menceritakan keadaan yang sangat panas ketika nama diberikan.

10. Syawal (شوال)

Bilangan hari, 29. Diambil daripada perkataan yang membawa maksud, apabila unta betina bunting kerana lazimnya unta betina bunting pada ketika bulan itu.

11. Zulkaedah (ذو القعدة)

Bilangan hari, 30. Diambil daripada perkataan "qa'ada" bermaksud untuk duduk. Bulan ketiga diharamkan peperangan serta kebanyakan orang menghentikan sebarang aktiviti bagi persiapan menunaikan Haji.

12. Zulhijah (ذو الحجة)

Bilangan hari, 29 (30). Perkataan Haji dijadikan sebagai rujukan nama bulan. Bulan suci terakhir dalam tahun serta bulan ke-empat diharamkan peperangan.

Semoga memberi manfaaat.Post a Comment

0 Comments